Usein kysytyt kysymykset

Pielisverkolla usein kysyttyä

Miten toimimalla pääsee osuuskunnan jäseneksi?

Jäseneksi pääsee täyttämällä jäsenhakemuksen ja lähettämällä sen Pielisen tietoverkko-osuuskunnalle osoitteella:
Pielisen tietoverkko-osuuskunta, Porokylänkatu 27, 2.kerros, 75530 Nurmes. Jäsenhakemus löytyy sivuilta kotisivuiltamme www.pielisverkko.fi, kohdasta liittyminen yksityiset. Jäsenyys on virallista, kun Pielisen tietoverkko-osuuskunta on hallituksen kokouksessaan hyväksynyt jäsenhakemuksen. Kokouksen jälkeen liittyjälle toimitetaan osuuskunnan säännöt ja osuusmaksu maksettavaksi kuukauden sisällä.

Missä vaiheessa liittymismaksu maksetaan?

Liittymismaksua ennen jäsenen kanssa tehdään kiinteistökohtainen liittymissopimus, jonka mukana toimitetaan myös liittymislasku. Sopimus ja lasku toimitetaan, kun alueen valokuiturakentamisella on toteutusaikataulu.

Onko liittymismaksu kotitalousvähennyskelpoinen?

Pielisen tietoverkko-osuuskunnan liittymismaksu on siirto- ja palautuskelpoinen ja siten arvonlisäveroton. Liittymismaksu on asiakkaan varallisuutta ja osuuskunnassa se kirjataan velaksi asiakkaalle. Se ei ole suoritus työstä, vaan suoritus oikeudesta käyttää tietoverkko-osuuskunnan valokuituverkkoa. Liittymismaksu ei ole kotitalousvähennykseen oikeuttava suoritus. Asian voi tarkistaa myös verohallinnon kotitalousvähennyksen ohjeesta.

Mitä teen, kun palvelut eivät toimi?

Ensimmäiseksi ota virrat pois kuitumodemista, odota hetki, kytke kuitumodemiin virrat takaisin. Syttyikö kuitumodemiin valot? Jos palvelua ei vieläkään ole saatavilla, tee vikailmoitus joko soittamalla 09 6829 6010 tai sähköpostilla kuituverkot(at)cinia.fi.

Onko mahdollista tehdä kuituvaraus, jos ei nyt halua nopeaa yhteyttä?

Kuituvaraus on mahdollinen. Liitytään jäseneksi ja sen lisäksi tehdään liittymissopimus kiinteistöön. Kuukausimaksuja palveluiden käytöstä ryhdytään veloittamaan, kun jäsenenä myöhemmin tilaat palvelun Pielisen tietoverkko-osuuskunnalta.

Miten toimitaan, jos pienyritys sijaitsee kahdessa eri kiinteistössä?

Liitytään yhteisöjäseneksi pienyrityksen Y-tunnuksella. Valokuidun rakentamisen yhteydessä molempien kiinteistöjen osalta tulee liittymismaksu ja valokuidun kytkemisen jälkeen kuukausimaksut per kiinteistö.

Millainen sisäkaapelointi tarvitaan ja voiko vanhoja kaapeleita hyödyntää?

Sisäkaapeleina kannattaa käyttää CAT6-tietoverkkokaapeleita. Vanhojen kaapelointien hyödyntäminen on hyvin tapauskohtaista. Vanha kaapelointi ja sen vaatimat aktiivilaiteratkaisut voivat helposti rajoittaa sisäverkon kaistan 10-50Mbps:een. Monissa kerros- ja rivitaloissa valokuituliittymä ja nykytekniikalla viritetty vanha kaapelointi voivat olla huomattava parannus aiempaan. Tietoverkkokaapeloinnin tekeminen kerralla toimivaksi ja luotettavaksi ei ole suuri kustannus, kun verkkotyöt teettää ammattilaisella. Katso Sisäverkko-sivulta suosituksemme paikallisista ammattilaisista.

Mitä muita kustannuksia tulee ennen kuin valokuituliittymä on käyttövalmis?

Valokuituliittymä päätetään ulkoseinälle kuitukoteloon. Valokuituliittymän toimitukseen kuuluu häntäkaapeli kuitukotelon ja kuitumodemin kytkentään, mutta häntäkaapelin asennus ei kuulu toimitukseen. Häntäkaapelin jälkeinen osa verkkoa on kiinteistön sisäverkkoa ja on kiinteistön omistajan vastuulla. Sisäverkkoon tarvitaan kuitupääte (hinta noin 220€). Laajakaista-TV palveluille tarvitsee hankkia IPTV-pääte (hinta noin 160€). Karkea kustannushaarukka monille sisäverkkoasennuksille on 50-350€. Sisäverkon kaapelointitöistä saa kotitalousvähennyksen, jos työn teettää ammattilaisella.

Eikö ongelma selvinnyt? Ota yhteyttä ja kysy!